Risicobeheersing
Wanneer je bezig bent met organisatierisico’s, dan hoor ik vaak: maar dat is toch heel negatief? Dat imago heeft risicomanagement of risicobeheersing zoals ik dat noem wel vaak. Dat komt mogelijk doordat specialisten die daar mee bezig zijn, nogal gefocust zijn op juist dat aspect van een organisatie. Niet zo gek natuurlijk. Maar wat daarbij nog wel eens onderbelicht blijft is, dat bezig zijn met risico’s juist heel positief is. Het geeft grip, maakt een voorspelbare uitkomst van een proces mogelijk en helpt om een proces zo effectief (en dus zo plezierig) mogelijk tot resultaat te brengen.
Is dit bij u aan de hand?
Herkent u dit plaatje? U heeft een ideaal in gedachten om naar het gewenste doel en resultaat te komen. Wanneer dat zou lukken, dan zou u geen problemen hebben. Iedereen blij en u levert wat u belooft, binnen de gestelde termijn, onder de juiste condities.
Maar de realiteit blijkt vaak anders. Zie de rechterkant van het plaatje. Herkenning? Enigermate herkenning?
Ik kom vaak organisatie(onderdelen) tegen die aanlopen tegen mensen die onder druk staan van een volle agenda. Een doel en gewenst resultaat dat maar niet gehaald wordt zoals het bedoeld is. Onvoorspelbaarheid van het proces dus. U in de stress, medewerkers in de stress. Onduidelijkheid. Hard werkende maar niet effectieve medewerkers. Enzovoorts.
Vaak lijkt de oplossing dan om nog maar een graadje harder te werken. Meer uren te maken. Om maar dat doel te halen. Vaak vruchteloos. Dat blijkt niet de oplossing.
Maar wat werkt wel?
Duurzame procesbeheersing
In mijn methode genaamd Duurzame Procesbeheersing, begin ik meestal met het inventariseren van risico’s. Risicobeheersing. Ik verwoord dat dan zo:
Stel je voor, je gaat staan. Neem nu jouw stip op de horizon die je je even voorstelt aan de andere kant van de kamer. Die stip op de horizon is het doel of het gewenste resultaat van je proces. Daar wil je liefst in een rechte lijn naar toe wandelen, niet? Maar als je je nu van te voren een aantal zaken afvraagt, kun je mogelijk voorkomen dat je onderweg struikelt over een onvoorziene drempel, een elektriciteitsdraad die daar niet hoort of een stoel die ineens voor jouw pad rolt. Je wilt dat soort zaken liefst voorkomen of in ieder geval er op voorhand van af weten.
Dat is eigenlijk het beheersen van je risico’s. Je schat vooraf in welke zaken je op je pad naar je doel tegen kunt komen. Je bedenkt acties die die zaken kunnen voorkomen of de gevolgen kunnen beperken. Soms is het voldoende te weten dat een bepaald risico zich kan voordoen.
Wanneer je deze mogelijke obstakels op je pad weet en kent, kun je het snelste pad naar je doel bepalen. Zo verwerf je een hoop rust en maak je het pad naar je doel voorspelbaar. Want; onverwachte zaken zijn zoveel mogelijk voorspeld en dat maakt je sterker en effectiever. Doordat het werken voorspelbaarder en effectiever wordt, is het ook plezieriger om er mee te werken.
Risicobeheersing is zo geen negatieve wijze om je organisatie vorm te geven. Het is een hulpmiddel om effectiever en met meer plezier te werken!
Meerdere organisaties zijn je al voorgegaan. Met succes hebben zij leren werken met Duurzame procesbeheersing en het gemak van effectief werken ervaren.
Wanneer ik je interesse heb opgewekt, bel me dan gerust voor meer informatie!
Geef een reactie