Was je eerste reactie op de titel: “heel goed“? En is dat werkelijk zo? Echt goed luisteren is nog niet zo makkelijk! Nou ja…. de theorie is eigenlijk wel makkelijk, maar in de praktijk blijkt telkens weer dat het niet makkelijk is om uit te voeren. Hoe vaak gebeurt het je, dat als de ander zijn laatste woord uitspreekt, je meteen al met jouw reactie komt? Misschien zelfs al terwijl die ander nog niet eens is uitgesproken? Als je dat herkent, dan luisterde je op die momenten niet actief. Dan was je vooral bezig met het formuleren van je reactie en niet zo zeer met wat de ander zei.
Hoe goed luister jij?
Wanneer je een gesprek wilt met een positieve uitkomst met erkenning voor wat de ander zegt, dan helpt het je om actief te luisteren. Wanneer je actief luistert, dan ben je met heel je aandacht bij de ander. Simpel, niet? Wanneer je dat “heel je aandacht” uitwerkt, dan doe je het volgende:
- je kijkt de ander aan, terwijl die praat.
- je voelt oprechte interesse in wat de ander te zeggen heeft.
- je probeert goed te ervaren wat de ander zegt. Dat betekent dat je de woorden goed op je laat inwerken in je brein en in je hart. Voel wat de ander over brengt bij jou.
- je observeert de ander terwijl die vertelt. Kijk naar de houding, de manier van kijken, de manier van zitten tijdens het praten.
- je blijft helemaal met je aandacht bij de ander en formuleert niet alvast woorden voor een reactie, terwijl de ander nog praat.
Waarom zou je actief willen luisteren?
Wanneer je actief luistert naar wat de ander zegt, dan krijg je informatie die je helpt om een relevant antwoord te geven. Je kunt daarnaast in je reactie meenemen wat jij waarnam tijdens het luisteren. Wat er met jou gebeurde. Hoe hetgeen de ander zei je raakte. Nog belangrijker: wanneer je actief luistert, geef je de ander onvoorwaardelijke erkenning. Dat is heel belangrijk. De ander voelt zich gehoord en gezien doordat jij met heel jouw aandacht bij hem of haar bent. Dat maakt de uitkomst van het gesprek positiever, dan wanneer je met elkaar aan het bakkeleien bent over wat de ander zei, dat je het anders bedoelde enzovoorts.
Deep listening door Thich Nhat Hanh
Thich Nhat Hanh vertelt in een interview met Oprah over “deep listening”. Hoe belangrijk het is om met al jouw compassie, met jouw hart geheel bij de ander te luisteren naar wat deze te zeggen heeft. Hij stelt dat dat de oplossing kan zijn voor veel van onze problemen.
Prachtig!
Hoe je met erkenning kunt reageren
Nu je goed hebt geluisterd naar de ander, kun je op de volgende wijze reageren:
- Haal adem, laat wat je gehoord, gevoeld en ervaren hebt nog eens bij je binnen komen.
- Formuleer je woorden, neem daarvoor de tijd. Het is niet erg als het even stil blijft. Het antwoord wordt er alleen maar beter van.
- Je kunt starten met een korte samenvatting van wat je hoorde, ervoer en wat het met je deed.
- Vervolgens geef je jouw reactie.
- Kijk eens of je met compassie voor de ander kunt reageren. Met liefde en waardering. Herinner je dat ook al is de ander heel kritisch op iets wat je deed; minimaal 10% van wat de ander zegt is waar!
- Kijk in hoeverre je met zorg voor jezelf en de ander kunt werken aan een oplossing voor het gezamenlijke vraagstuk.
Actief luisteren of diep luisteren vergt oefening en het levert zoveel moois op in de communicatie. Probeer het maar eens! Wil je beter luisteren…. ? In mijn trajecten werk ik altijd met deze manier om beter te communiceren. Je kunt me altijd bellen of mailen!
Geef een reactie